Skip to main content

Historik

Från smedja till framtidsprojekt

Karlholms bruk och Lancastershiresmedjorna

Industriepoken för bruket i Karlholm inleddes 1729 när Charles de Geer flyttade en masugn dit från Lövstabruk. Några år senare togs en vallonsmedja i bruk, och en stångjärnshammare flyttades till Karlholm. År 1880 kom lancashiresmidet till bruket, med en ny och större smedja som öppnades på den gamla vallonsmedjans plats. Lancastershiresmedjan blev det verkliga genombrottet för Karlholm. Bruket var aktivt fram till hösten 1931, då den sista järnstången smiddes och verksamheten i sin ursprungliga form lades ned.

Sedan dess har Karlholm drivits i olika former, bland annat inom trä och träförädling, tills bruket med sina fabriker stängdes 2012. År 2013 såldes bruket på auktion, vilket markerade inledningen på en omvandling av den gamla bruksorten tillsammans med det nya framtidsprojektet Karlholm Strand.

Bildgalleri

Historik Karlholmsbruk

Mer om Karlholms historia

Karlholm ligger vid Lövstabukten, vid Nordupplands kust. Orten uppstod i samband med Karlholmsbruken, som har funnits sedan början av 1700-talet. Bruken har varit en viktig del av Karlholms stadsutveckling. Karlholmsbruk har en lång historia i arbetarrörelsens tecken och har bidragit till att skapa Sveriges välstånd.

FRÅN SMEDJA TILL TRÄSKIVEFABRIK
År 1729 inleddes Karlholms industriepok när Charles de Geer flyttade en masugn från Lövstabruk. Bruket fick namnet Karlholm. År 1880 anlades en Lancashiresmedja vid bruket. Denna typ av smedja utvecklades i Lancashire, England, under 1800-talet och innebar en förbättring av de tidigare smidesprocesserna. Under denna period blev trä Sveriges största exportvara, och Karlholm bidrog till välfärdsbygget med sitt sågverk.
År 1909 öppnades ett sågverk i Karlholm som sysselsatte 200 män under högsäsong. År 1931 lades smedjan ner, och fem år senare, när virkesförrådet var uttömt, lades även sågverket ner. År 1938 byggdes istället en stor träskivefabrik. Fabriken tillverkade skivor under märket Karlit och blev samhällets räddning. Kooperativa Förbundet och Korsnäs sågverk gick samman i det gemensamma bolaget Karlholm AB.

ETT MODERNT CENTRUM
År 1940, mitt under andra världskriget, byggde Karlit ett modernt centrum. Redan då planerades en modernisering av bruksområdet. Konsum, postkontor och järnhandel var några av de byggnader som uppfördes. Det nybyggda området fick namnet Karlitplan. En stor mängd flerbostadshus byggdes också längs Nöttövägen. Gamla bostäder renoverades och moderniserades.

På 1980-talet drog sig Kooperativa Förbundet (KF) ur verksamheten. Detta resulterade i förändringar i ägande och tillverkning. På 1990-talet förbättrades situationen när IKEA blev ägare. År 2012 gick bolaget som drev fabriken i konkurs, vilket markerade slutet på en industriell epok. Däremot innebar detta en ny början för Karlholm. Bostäder byggdes för ny arbetskraft, såsom ingenjörer, av bolaget Karlit, och skulle utgöra det nya samhället Karlholm.

I maj 2013 såldes bruket på auktion. EU-finansiering användes för att stensätta det gamla Kvarntorget, och invånarna i Karlholm lade tillsammans totalt 800 kvadratmeter gatsten.

KARLHOLM OCH KARLHOLM STRAND
Karlholm Strand är ett gigantiskt projekt med målet att ge den gamla bruksorten nya möjligheter. Tillsammans med byggnadsminnen som Lancashiresmedjan och äldre hus borgar projektet Karlholm Strand för en blandning av gammalt och nytt.

Utvecklingen av Karlholm Strand framskrider med en symbios mellan natur och verksamhet. De charmiga bruksgatorna och Tämnaråns vattensystem bevaras, och gamla industrier får nya funktioner. Arbetarbostäderna och den gamla skolan från 1700-talet bevaras också.